miercuri, 12 iunie 2024

Xbox One Series S vs. PlayStation 4 – ce trebuie să știi

Share

Xbox One Series S vs. PlayStation 4 – ce trebuie să știi

Xbox One Series S și PlayStation 4 sunt două console de jocuri populare, fiecare având propriile caracteristici unice. Xbox One Series S oferă grafică de înaltă calitate la un preț accesibil, în timp ce PlayStation 4 impresionează cu o varietate bogată de jocuri exclusive. Alegerea depinde de preferințele personale și de colecția de jocuri dorită.

Mai multe despre aceste două console vom vorbi în cele ce urmează.

Caracteristici tehnice – Xbox One Series S vs. PlayStation 4

Compararea caracteristicilor tehnice între Xbox One Series S și PlayStation 4 (PS4) poate fi utilă pentru a decide care consolă să alegeți. Mai jos sunt specificațiile cheie pentru ambele console:

Xbox One Series S:

 • Procesor: Xbox One Series S are un procesor AMD custom RDNA 2 cu 8 nuclee la 3.6 GHz. Acest procesor mai puternic permite o mai bună performanță generală și o îmbunătățire semnificativă a graficii în comparație cu generația anterioară de console Xbox.
 • GPU: Are un GPU AMD custom RDNA 2 cu 20 de unități compute la 1.565 GHz. Acest GPU permite suport pentru tehnologii grafice moderne precum ray tracing și oferă o experiență mai bună în ceea ce privește grafica și efectele vizuale.
 • RAM: Xbox One Series S are 10 GB de memorie GDDR6, ceea ce asigură o memorie mai rapidă și mai eficientă în comparație cu GDDR5, care era folosit în generația anterioară de console Xbox.
 • Stocare: Dispune de o unitate SSD de 512 GB. Stocarea SSD oferă timpuri de încărcare mai rapide și o experiență generală mai fluidă în comparație cu unitățile HDD tradiționale.
 • Rezoluție maximă: Xbox One Series S poate afișa jocurile la o rezoluție maximă de 1440p la 60Hz sau 120Hz, ceea ce înseamnă imagini mai clare și mai detaliate.

PlayStation 4 (PS4):

 • Procesor: PS4 are un CPU cu 8 nuclee x86-64 AMD Jaguar la 1.6 GHz. Deși procesorul PS4 este capabil, este mai puțin puternic decât cel al Xbox One Series S.
 • GPU: Dispune de un GPU AMD Radeon cu 18 unități compute la 800 MHz. Cu toate că a fost puternic în momentul lansării, acest GPU nu poate concura cu GPU-ul mai nou al Xbox One Series S în ceea ce privește performanța grafică.
 • RAM: PS4 are 8 GB de memorie GDDR5. Deși este suficient pentru majoritatea jocurilor de pe PS4, cantitatea mai mică de RAM în comparație cu Xbox One Series S poate afecta performanța și capacitatea de multitasking.
 • Stocare: Unitatea de stocare standard este un HDD de 500 GB sau 1 TB, în funcție de model. HDD-ul oferă o stocare mai mare decât Xbox One Series S, dar timpul de încărcare poate fi mai lung.
 • Rezoluție maximă: PS4 poate afișa jocurile la o rezoluție maximă de 1080p la 60Hz, ceea ce înseamnă o calitate grafică de înaltă definiție, dar inferioră în comparație cu Xbox One Series S.

Așadar, Xbox One Series S este tehnologic mai avansat și are specificații superioare în comparație cu PlayStation 4, ceea ce îl face o alegere mai bună pentru cei care caută performanțe grafice mai bune și caracteristici de ultimă generație. 

Cu toate acestea, PS4 are o bibliotecă de jocuri vastă și populară și este disponibil la prețuri mai accesibile, ceea ce îl face o opțiune atractivă pentru mulți jucători.

Biblioteca de jocuri

Biblioteca de jocuri este un aspect esențial în alegerea unei console de joc. Ambele console, Xbox One Series S și PlayStation 4 (PS4), au o selecție vastă de jocuri disponibile, dar ele diferă în ceea ce privește titlurile exclusive și opțiunile de abonament pentru acces la jocuri. Iată câteva puncte cheie despre bibliotecile lor de jocuri:

Xbox One Series S:

 • Xbox Game Pass: Xbox Game Pass este un serviciu de abonament care oferă acces la o bibliotecă vastă de jocuri, inclusiv titluri noi și vechi. Acest serviciu include jocuri Xbox first-party din ziua lansării, precum și jocuri third-party populare. Cu abonamentul Game Pass, puteți juca o varietate de jocuri fără costuri suplimentare.
 • Titluri exclusive: Xbox are câteva titluri exclusive deosebit de populare, cum ar fi „Halo,” „Forza,” „Gears of War,” și multe altele. Dacă sunteți fan al acestora, Xbox One Series S ar putea fi o alegere bună pentru dvs.
 • Compatibilitate retroactivă: Xbox One Series S este compatibilă cu jocuri de pe consolele Xbox anterioare, inclusiv Xbox One, Xbox 360 și Xbox original, prin intermediul serviciului Xbox Backward Compatibility.

PlayStation 4 (PS4):

 • Titluri exclusive: PS4 are o serie de titluri exclusive de mare succes, cum ar fi „The Last of Us Part II,” „God of War,” „Spider-Man,” „Horizon Zero Dawn,” și altele. Aceste titluri au primit recenzii foarte bune și au adus mulți jucători pe platforma PlayStation.
 • PlayStation Plus: Abonamentul PlayStation Plus este necesar pentru jocuri online pe PS4 și oferă, de asemenea, acces lunar la jocuri gratuite, unele dintre ele fiind titluri populare.
 • Retrocompatibilitate: PS4 are o compatibilitate limitată cu jocurile de pe consolele PlayStation anterioare. Cu toate acestea, există servicii precum PlayStation Now, care permit streaming-ul jocurilor din generațiile anterioare.
 • PS Now: Similar cu Xbox Game Pass, PlayStation Now oferă un abonament care permite accesul la o gamă variată de jocuri, inclusiv titluri PS4, PS3 și PS2, prin streaming sau descărcare.

Alegerea între cele două console în ceea ce privește biblioteca de jocuri depinde de preferințele personale și de titlurile specifice care vă interesează cel mai mult. Este recomandabil să verificați care dintre cele două console are jocurile care vă atrag cel mai mult și să luați în considerare și abonamentele pentru acces la conținut suplimentar.

Controlere și accesorii

Controlerele și accesoriile pot juca un rol important în experiența de joc pe console. Iată o comparație între controlerele și unele accesorii relevante pentru Xbox One Series S și PlayStation 4 (PS4):

Controler Xbox One Series S:

 • Xbox Wireless Controller: Acesta este controlerul standard pentru Xbox One Series S și oferă o experiență de joc confortabilă, cu un design ergonomic. Controllerul dispune de o gamă de caracteristici, cum ar fi un D-pad precis, butoane de tragere și butoane de acțiune, precum și tehnologie Bluetooth pentru conectivitate ușoară la PC-uri și dispozitive mobile.
 • Compatibilitate cu alte variante: Majoritatea controlerelor Xbox One sunt compatibile cu Xbox One Series S, astfel încât puteți folosi controlerele pe care le-ați achiziționat anterior sau le puteți conecta cu prietenii pentru sesiuni de joc multiplayer.

Controler PlayStation 4 (PS4):

 • DualShock 4: Acesta este controlerul standard pentru PS4 și are un design unic, cu un touchpad în centrul acestuia, lumini LED colorate și un difuzor pentru sunet. DualShock 4 dispune, de asemenea, de caracteristici precum senzorul de mișcare și portul de căști pentru comunicare vocală.
 • Compatibilitate cu alte variante: Majoritatea controlerelor DualShock 4 sunt compatibile cu PlayStation 4, astfel încât puteți utiliza controlerele pe care le aveți deja.

Accesorii Xbox One Series S:

 • Xbox Game Pass: Acest abonament oferă acces la o gamă largă de jocuri pentru Xbox One Series S, inclusiv cele first-party ale Microsoft. Este un accesoriu virtual pentru extinderea bibliotecii de jocuri.
 • Xbox Live Gold: Este necesar pentru jocuri online pe Xbox One Series S și oferă, de asemenea, jocuri gratuite lunare și oferte exclusive.
 • Stocare externă: Puteți adăuga stocare suplimentară prin conectarea unui HDD extern la porturile USB ale consolei.

Accesorii PlayStation 4 (PS4):

 • PlayStation Plus: Acest abonament este necesar pentru jocurile online pe PS4 și oferă, de asemenea, jocuri gratuite lunare și reduceri exclusive pentru jocuri.
 • PlayStation VR: Dacă sunteți interesat de realitatea virtuală, puteți achiziționa setul PlayStation VR pentru a experimenta jocuri și experiențe VR pe PS4.
 • Stocare externă: Similar cu Xbox One Series S, puteți extinde stocarea consolei PS4 prin conectarea unui HDD extern la porturile USB.
 • Controler de mișcare PlayStation Move: Acest accesoriu este utilizat în special pentru jocurile VR și oferă control precis al mișcărilor în spațiul virtual.

Ambele console oferă o serie de accesorii suplimentare și abonamente pentru a îmbunătăți experiența de joc și pentru a se potrivi preferințelor. Alegerea accesoriilor și a abonamentelor poate depinde de tipul de jocuri pe care le preferați și de experiența generală pe care doriți să o aveți cu consola.

Experiența online

Experiența online

Sursa foto

Experiența online pe consolele Xbox One Series S și PlayStation 4 (PS4) este un aspect important pentru mulți jucători. Iată o comparație a experienței online pe aceste două platforme:

Xbox One Series S:

 • Xbox Live Gold: Acest serviciu este necesar pentru a juca jocuri online pe Xbox One Series S. Abonamentul Xbox Live Gold oferă, de asemenea, beneficii suplimentare, cum ar fi jocuri gratuite lunare și reduceri exclusive pentru jocuri din magazinul Xbox.
 • Jocuri online fiabile: Xbox Live este cunoscut pentru infrastructura sa fiabilă pentru jocuri online, cu timpuri de conectare rapide și o experiență de joc fluidă.
 • Party Chat: Puteți crea grupuri de prieteni și să comunicați vocal în timpul jocurilor utilizând funcția Party Chat.
 • Comunitate și socializare: Xbox Live include funcții de socializare precum cluburi, grupuri, și fluxuri de activități pentru a vă conecta cu alți jucători.
 • Abonamente și servicii: Xbox Game Pass oferă acces la o gamă largă de jocuri, inclusiv titluri first-party ale Microsoft, pentru un abonament lunar.

PlayStation 4 (PS4):

 • PlayStation Plus: Acest abonament este necesar pentru a juca jocuri online pe PS4. În plus, PlayStation Plus oferă jocuri gratuite lunare și reduceri exclusive pentru jocuri din magazinul PlayStation.
 • Jocuri online de calitate: PlayStation Network (PSN) oferă o experiență de joc online solidă, cu multiplayer stabil și timp de conectare rapid.
 • Party Chat: PS4 dispune de funcția de Party Chat, care vă permite să comunicați vocal cu prietenii în timpul jocurilor.
 • Comunitate și socializare: PSN oferă posibilitatea de a vă alătura comunităților și de a partaja capturi de ecran și clipuri video cu prietenii.
 • PlayStation Now: Acest serviciu permite accesul la o gamă variată de jocuri, inclusiv titluri PS4, PS3 și PS2, prin streaming sau descărcare.

În general, ambele platforme oferă o experiență online solidă, dar alegerea dintre Xbox One Series S și PS4 în ceea ce privește experiența online poate depinde în mare măsură de preferințele personale, de prietenii cu care doriți să jucați și de titlurile specifice care vă atrag. 

Asigurați-vă că verificați costurile și beneficiile abonamentelor Xbox Live Gold și PlayStation Plus, deoarece acestea pot varia în funcție de servicii și oferte speciale.

Compatibilitatea cu jocurile anterioare

Compatibilitatea cu jocurile anterioare este o caracteristică importantă pentru mulți jucători, deoarece le permite să joace jocurile pe care le-au cumpărat sau le-au jucat pe consolele anterioare. Iată cum stau cele două console, Xbox One Series S și PlayStation 4 (PS4), în ceea ce privește compatibilitatea cu jocurile anterioare:

Xbox One Series S:

 • Compatibilitate cu jocurile Xbox One: Xbox One Series S are compatibilitate nativă cu majoritatea jocurilor Xbox One. Acest lucru înseamnă că puteți juca majoritatea jocurilor Xbox One pe consola Series S, fie prin descărcare digitală, fie prin inserarea discului.
 • Compatibilitate cu jocurile Xbox 360: Xbox Series S are și o formă limitată de compatibilitate cu jocurile Xbox 360. Prin intermediul serviciului Xbox Backward Compatibility, unele jocuri Xbox 360 sunt disponibile pentru a fi jucate pe Xbox Series S. Cu toate acestea, nu toate titlurile Xbox 360 sunt compatibile.
 • Compatibilitate cu jocurile Xbox original: Prin intermediul aceluiași serviciu Xbox Backward Compatibility, unele jocuri de pe consola Xbox original pot fi jucate și pe Xbox Series S.
 • Jocuri îmbunătățite: Anumite jocuri Xbox One și Xbox 360 pot beneficia de îmbunătățiri grafice și de performanță pe Xbox Series S, cum ar fi rezoluții mai mari sau rate de cadre mai stabile.

PlayStation 4 (PS4):

 • Compatibilitate cu jocurile PS4: PS4 are compatibilitate nativă cu majoritatea jocurilor PS4. Acest lucru înseamnă că puteți juca majoritatea jocurilor PS4 pe consola PS4, fie prin descărcare digitală, fie prin inserarea discului.
 • Compatibilitate cu jocurile PS3 și PS2: PS4 are o compatibilitate limitată cu jocurile PS3 și PS2. Cu toate acestea, nu toate jocurile de pe aceste console sunt compatibile, iar compatibilitatea este oferită în principal prin intermediul serviciului PlayStation Now, care permite streaming-ul anumitor titluri.
 • Compatibilitate cu jocurile PS1: PS4 oferă o compatibilitate limitată cu jocurile PS1. Unele jocuri PS1 pot fi achiziționate și descărcate din magazinul online PlayStation.

În concluzie, ambele console oferă o formă de compatibilitate cu jocurile anterioare, dar Xbox One Series S are o compatibilitate mai extinsă, în special cu jocurile Xbox One. Cu toate acestea, disponibilitatea specifică a jocurilor compatibile poate varia, iar unele jocuri pot necesita descărcări sau actualizări pentru a fi compatibile cu noile console. 

Este întotdeauna recomandabil să verificați lista oficială de jocuri compatibile pentru a vă asigura că jocurile pe care doriți să le jucați sunt suportate.

Experiența utilizatorului – Xbox One Series S vs. PlayStation 4

Experiența utilizatorului (UX) este un aspect important pentru majoritatea jucătorilor, deoarece influențează modul în care interacționați cu consola și sistemul de operare. Aici sunt câteva aspecte ale experienței utilizatorului pentru Xbox One Series S și PlayStation 4 (PS4):

Xbox One Series S:

 • Interfață utilizator: Xbox One Series S rulează pe sistemul de operare Xbox, care oferă o interfață modernă și simplă de utilizat. Interfața se concentrează pe căutarea ușoară a jocurilor, a aplicațiilor și a altor conținuturi media.
 • Cortana și Alexa: Xbox Series S acceptă controlul vocal prin intermediul asistenților digitali precum Cortana sau Alexa. Aceasta vă permite să controlați consola și să căutați jocuri sau conținut media utilizând comenzi vocale.
 • Xbox Game Pass: Dacă sunteți abonat la Xbox Game Pass, veți avea acces la o bibliotecă mare de jocuri, iar experiența de navigare a acestor jocuri este foarte fluentă în interfața Xbox.
 • Comunitate și socializare: Interfața Xbox vă permite să vă conectați cu prietenii, să vă alăturați grupurilor și să vă bucurați de servicii de socializare pentru a vă împărtăși experiența de joc.
 • Retrocompatibilitate: Xbox One Series S oferă compatibilitate cu jocuri din generațiile anterioare de console Xbox, ceea ce înseamnă că puteți juca jocurile Xbox 360 și Xbox original pe această consolă.

PlayStation 4 (PS4):

 • Interfață utilizator: PS4 rulează pe sistemul de operare PlayStation, cu o interfață simplă și intuitivă. Accesul la jocuri și aplicații este ușor, iar meniurile sunt organizate eficient.
 • Share Button: DualShock 4, controlerul standard al PS4, include un buton „Share” care vă permite să capturați și să partajați rapid capturi de ecran și clipuri video din jocuri.
 • Remote Play: PS4 permite Remote Play, ceea ce înseamnă că puteți juca jocurile PS4 pe un dispozitiv mobil sau pe un alt televizor, folosind o conexiune Wi-Fi.
 • Exclusivități PlayStation: Existența unor exclusivități PlayStation atrage unii jucători, iar PS4 a avut o serie de titluri exclusive de mare succes.
 • PlayStation VR: PS4 oferă suport pentru realitate virtuală prin PlayStation VR, ceea ce adaugă o dimensiune suplimentară experienței de joc.

Experiența utilizatorului este subiectivă și depinde de preferințele individuale. Ambele console oferă o experiență solidă și se concentrează pe facilitarea accesului la jocuri și conținut media. 

Decizia finală ar trebui să se bazeze și pe preferințele personale, precum și pe tipurile de jocuri pe care doriți să le jucați și pe comunitatea de jucători cu care doriți să interacționați.

Prețul și pachetele disponibile

Prețul și pachetele disponibile

Sursa foto

Prețurile și pachetele disponibile pentru Xbox One Series S și PlayStation 4 (PS4) pot varia în funcție de regiune, furnizorul și momentul în care consultați aceste informații. Cu toate acestea, vă pot oferi o idee generală a prețurilor și a tipurilor de pachete pe care le-ați putea găsi:

Xbox One Series S:

Prețul pentru Xbox One Series S este, în general, mai accesibil decât Xbox Series X, versiunea mai puternică a consolei Xbox din aceeași generație. Prețurile pot varia, dar în general puteți găsi Xbox One Series S la un preț cuprins între 200 și 300 de dolari sau echivalentul în moneda locală, în funcție de locație și de eventualul pachet inclus.

Pachetele disponibile pot include:

 • Consola Xbox One Series S: Acesta este pachetul de bază care include doar consola și un controller.
 • Pachet cu jocuri: Unele pachete pot include consola și unul sau mai multe jocuri populare.
 • Abonamente Xbox Game Pass: Unele pachete pot include acces la Xbox Game Pass pentru un anumit număr de luni.

PlayStation 4 (PS4):

Prețurile pentru PlayStation 4 pot varia în funcție de modelul de PS4 pe care îl alegeți și de locație. Prețurile pot fi afectate de disponibilitatea și de starea consolelor PS4 pe piață, având în vedere că PS4 este o consolă mai veche și nu mai este produsă în mod activ. Cu toate acestea, puteți găsi PS4 la un preț accesibil, de obicei între 200 și 300 de dolari sau echivalentul în moneda locală.

Pachetele disponibile pot include:

 • Consola PS4 Slim: Acesta este pachetul de bază care include consola PS4 Slim și un controller.
 • Consola PS4 Pro: Dacă doriți o performanță mai bună și suport pentru rezoluții mai mari, puteți opta pentru PS4 Pro, care are un preț mai mare.
 • Pachete cu jocuri: Unele pachete pot include consola PS4 și unul sau mai multe jocuri.
 • Pachete PS4 VR: Dacă sunteți interesat de realitatea virtuală, există și pachete care includ consola PS4 și kitul PlayStation VR.

Este important să verificați prețurile și pachetele disponibile la comercianții locali sau online pentru a obține cele mai recente informații despre costuri și oferte speciale. De asemenea, să vă asigurați că comparați prețurile și caracteristicile pentru a face o alegere informată în funcție de nevoile și preferințele dvs.

În final, alegerea între Xbox One Series S și PlayStation 4 depinde de prioritățile tale. Dacă ești interesat de preț și performanță, Xbox One Series S este o opțiune bună. Însă, dacă vrei acces la o bibliotecă bogată de jocuri exclusive, PlayStation 4 este o alegere excelentă. 

Ambele console oferă o experiență de joc de calitate, deci alege cu încredere în funcție de preferințele tale.

Citește mai mult

Alte articole