miercuri, 12 iunie 2024

Display iPhone – din ce sunt făcute noile display-uri și cum se înlocuiesc?

Share

Display iPhone – din ce sunt făcute noile display-uri și cum se înlocuiesc?

Un display iPhone este una dintre componentele cheie ale acestui popular dispozitiv mobil dezvoltat de Apple. Acesta reprezintă interfața principală a telefonului, permițând utilizatorilor să interacționeze cu diverse aplicații, conținut multimedia și funcții ale telefonului. Cu o rezoluție impresionantă și tehnologii avansate, precum ecranele OLED sau Super Retina XDR, dispozitivele iPhone oferă o experiență vizuală deosebită, cu culori vii, contrast înalt și detalii fine. De asemenea, aceste ecrane sunt concepute să fie eficiente energetic, asigurând o durată de viață a bateriei mai lungă. C.

De câte tipuri sunt display-urile de iPhone?

Display-urile iPhone sunt disponibile în mai multe tipuri și variante, în funcție de modelul și generația de iPhone. Iată câteva dintre principalele tipuri de display-uri folosite în dispozitivele iPhone:

 • Ecran LCD: iPhone-urile mai vechi, cum ar fi iPhone SE (prima generație) sau iPhone 8, folosesc ecrane LCD (Liquid Crystal Display) sau Retina HD. Aceste ecrane oferă culori de înaltă calitate și calitatea imaginii, dar au un nivel de negru și contrast mai scăzut în comparație cu ecranele OLED.
 • Ecran OLED: Majoritatea modelelor iPhone recente, cum ar fi iPhone 11, iPhone 12, iPhone 13, și variantele lor Pro, utilizează tehnologia ecranelor OLED (Organic Light-Emitting Diode). Aceste ecrane oferă culori vii, contrast ridicat și negru perfect, datorită faptului că fiecare pixel se poate aprinde sau stinge individual.
 • Ecran Super Retina XDR: Anumite modele iPhone Pro, cum ar fi iPhone 11 Pro, iPhone 12 Pro și iPhone 13 Pro, beneficiază de ecrane Super Retina XDR. Acestea sunt variante de top ale ecranelor OLED, cu o luminozitate extrem de ridicată și capacități îmbunătățite de afișare a conținutului HDR.
 • Ecran Mini-LED (în unele modele iPad Pro): Deși nu este specific iPhone-urilor, Apple a introdus tehnologia Mini-LED în anumite modele iPad Pro, cum ar fi iPad Pro de 12,9 inci. Acest tip de ecran oferă un contrast și o luminozitate îmbunătățite față de ecranele LCD tradiționale.

Display iPhone – cum alegi cea mai bună variantă?

Display iPhone - cum alegi cea mai bună variantă?

Sursa foto

 • Tipul de display:
  • Dacă dorești culori vii, contrast înalt și negru perfect, optează pentru un iPhone cu ecran OLED sau Super Retina XDR. Modelele iPhone 11, 12, 13 și variantele Pro sunt exemple bune în acest sens.
  • Dacă bugetul este limitat, modelele mai vechi cu ecrane LCD, precum iPhone SE (prima generație) sau iPhone 8, pot fi o opțiune mai accesibilă.
 • Mărimea ecranului: Alege dimensiunea ecranului în funcție de preferințele tale personale și de modul în care folosești telefonul. Dacă preferi un ecran mai mic și ușor de manevrat cu o singură mână, optează pentru modelele iPhone cu ecrane mai mici (de exemplu, iPhone 13 Mini). Dacă preferi un ecran mai mare pentru a viziona conținut multimedia sau pentru a lucra, modelele iPhone cu ecrane mai mari (cum ar fi iPhone 13 Pro Max) pot fi mai potrivite.
 • Rezoluția și calitatea ecranului: Verifică rezoluția și calitatea ecranului pentru a asigura o experiență vizuală de înaltă calitate. Modelele Pro și Pro Max oferă ecrane cu rezoluții mai mari și tehnologii îmbunătățite pentru afișarea conținutului HDR.
 • Necesitățile tale specifice:
  • Dacă faci multă fotografie sau editare de imagini pe telefon, un ecran de calitate poate fi important pentru afișarea culorilor și detaliilor corecte. În acest caz, modelele iPhone Pro cu ecrane Super Retina XDR pot fi o alegere bună.
  • Dacă folosești telefonul pentru a citi mult sau pentru a naviga pe internet, un ecran de calitate îți poate îmbunătăți experiența.

Motive pentru care un display iPhone se poate strica

 • Căderi sau șocuri: Căderea telefonului sau lovirea ecranului pot provoca crăpături sau fisuri pe suprafața acestuia. De asemenea, pot afecta componentele interne ale display-ului.
 • Apă sau lichide: Contactul cu apă sau alte lichide poate deteriora ecranul iPhone-ului. Lichidele pot pătrunde în ecran și pot cauza scurgeri de culori, pete sau alte probleme.
 • Presiune excesivă: Aplicarea unei presiuni excesive pe ecran, în special cu un obiect ascuțit sau dur, poate duce la zgârieturi sau spargerea acestuia.
 • Suprasolicitare termică: Temperaturile extreme, fie prea ridicate, fie prea scăzute, pot afecta funcționarea display-ului. De exemplu, expunerea la căldură intensă poate deteriora cristalele lichide din ecran.
 • Defecte de fabricație: În unele cazuri, pot apărea defecte de fabricație care afectează calitatea și durabilitatea ecranului iPhone-ului. Acestea pot include probleme cu pixelii, probleme de sensibilitate la atingere sau alte disfuncționalități.
 • Utilizare îndelungată: Displayurile iPhone-urilor pot suferi uzură în timp, în special dacă sunt utilizate frecvent. Acest lucru poate duce la îngălbenirea sau decolorarea ecranului, precum și la scăderea luminii de fundal.
 • Manipulare necorespunzătoare: Demontarea sau repararea neautorizată a unui iPhone poate cauza deteriorări ale ecranului sau a altor componente.

Cum poți evita stricarea displayului de iPhone?

Cum poți evita stricarea displayului de iPhone?

Sursa foto

 • Folosește o husă de protecție: O husă de protecție potrivită pentru modelul tău de iPhone poate oferi o protecție eficientă împotriva loviturilor și căderilor. Asigură-te că husa acoperă atât partea din spate a telefonului, cât și marginile și marginea frontală pentru a proteja ecranul în caz de cădere.
 • Aplică o folie de protecție: O folie de sticlă sau o protecție de ecran poate preveni zgârieturile și fisurile pe suprafața ecranului. Asigură-te că alegi o protecție de calitate, care nu afectează sensibilitatea la atingere a ecranului.
 • Evită căderile și loviturile: Fi atent la modul în care manipulezi telefonul și evită să-l scapi sau să-l lovești. Poți utiliza un suport de telefon în mașină sau în birou pentru a-l ține în siguranță.
 • Evită contactul cu lichidele: Evită să expui telefonul la apă sau alte lichide. Folosește-l cu precauție în medii umede și asigură-te că nu vine în contact cu lichidele.
 • Protejează-l de temperaturi extreme: Temperaturile extreme pot afecta funcționarea ecranului. Evită expunerea excesivă la căldură sau frig intens.
 • Nu aplica presiune excesivă: Evită să aplici presiune excesivă pe ecran cu degetele sau cu obiecte dure, cum ar fi un pix sau un stilou. Ecranul iPhone-ului este sensibil la presiune și poate fi deteriorat.
 • Repară imediat ecranul spart: Dacă observi crăpături sau fisuri pe ecran, adresează-te unui service autorizat Apple sau unui specialist în reparații pentru a repara sau înlocui ecranul. O intervenție timpurie poate preveni deteriorări suplimentare.
 • Actualizează software-ul: Menținerea software-ului iPhone-ului actualizat poate ajuta la prevenirea problemelor de funcționare care pot afecta ecranul.
 • Asigură-te că folosești accesoriile originale: Folosește accesorii originale Apple, cum ar fi încărcătoare și cabluri, pentru a evita posibile probleme de compatibilitate sau daune la portul de încărcare.
 • Fii atent la utilizarea zilnică: În general, fii atent la modul în care utilizezi telefonul în activitățile zilnice pentru a preveni deteriorarea sa.

Cum se înlocuiește displayul la iPhone?

Înlocuirea displayului la un iPhone este o procedură complexă și sensibilă, iar înlocuirea acestuia trebuie să fie efectuată de un tehnician calificat sau de un service autorizat Apple pentru a asigura că telefonul rămâne în stare de funcționare corectă. În general, pentru a înlocui display-ul va trebui să fie urmați pașii:

 • Asigură-te că telefonul este oprit: Înainte de a începe orice procedură de înlocuire, asigură-te că iPhone-ul este complet oprit.
 • Desprinde capacul din spate: Dacă modelul tău de iPhone are capacul din spate care se desprinde (cum ar fi iPhone-urile mai vechi), începe prin a-l îndepărta cu atenție, folosind unelte speciale de deschidere.
 • Deconectează bateria: Este important să deconectezi bateria pentru a evita orice risc de electrocutare sau daune la componentele interne. Aceasta trebuie făcută cu atenție și folosind unelte adecvate.
 • Demontează componentele interne: Pentru a ajunge la display, trebuie să demontezi cu atenție componentele interne ale iPhone-ului, inclusiv placa de bază, bateria și alte componente. Acest pas necesită cunoștințe avansate de tehnică și instrumente speciale.
 • Îndepărtează displayul vechi: După ce componentele interne au fost accesate, poți îndepărta cu grijă displayul vechi de pe carcasa telefonului. Acest lucru implică îndepărtarea șuruburilor de fixare și deconectarea cablurilor flexibile care conectează displayul la placa de bază.
 • Instalează displayul nou: Fixează noul display în locul celui vechi și reconectează toate cablurile flexibile. Asigură-te că toate componentele sunt poziționate corect și că nu există nicio zgârietură pe noul display.
 • Reasamblează componentele interne: Reasamblează toate componentele interne ale iPhone-ului în ordine inversă a demontării. Asigură-te că șuruburile sunt strânse corespunzător și că bateria este conectată în mod corespunzător.
 • Testează funcționalitatea: Înainte de a finaliza înlocuirea, trebuie să testezi funcționalitatea iPhone-ului pentru a verifica dacă noul display funcționează corect și dacă toate funcțiile sunt operaționale.
 • Închide carcasa: După ce te-ai asigurat că totul funcționează bine, poți închide carcasa iPhone-ului și să o fixezi înapoi în poziție.
 • Finalizează operațiunea: Porniți iPhone-ul și verificați în continuare funcționalitatea acestuia pentru a vă asigura că totul este în ordine.

Displayul iPhone reprezintă una dintre caracteristicile definitorii ale acestui dispozitiv mobil de excepție. Cu tehnologii avansate precum ecranele OLED sau Super Retina XDR, culori vii, contrast ridicat și rezoluții impresionante, display-urile iPhone oferă o experiență vizuală de neegalat pentru utilizatori. Cu toate acestea, pentru a menține performanța și aspectul ecranului, este important să-l protejăm cu husă de protecție și protecție de ecran, să evităm căderile și loviturile, și să avem grijă să nu expunem telefonul la apă sau temperaturi extreme. Cu îngrijirea potrivită, un display iPhone poate continua să ofere o calitate excelentă a imaginii și o experiență utilizator de înaltă calitate pe termen lung.

Citește mai mult

Alte articole