Căștile Bluetooth sunt tot mai populare în rândul celor care doresc să asculte conținut audio fără a-i deranja pe cei din jur. Ele sunt tot mai accesibile și ca preț și vin într-o varietate de modele, pentru a-i mulțumi chiar și pe cumpărătorii ceva mai pretențioși.
Ce sunt căștile Bluetooth și cum funcționează
Căștile Bluetooth sunt device-uri moderne, care permit ascultarea de conținut audio cu ajutorul tehnologiilor fără fir. Ele se conectează la dispozitivele care sunt dotate cu funcția de Bluetooth și permit ascultarea de muzică, inițierea și primirea de apeluri etc.
Aceste căști funcționează prin intermediul unor unde scurte care permit transferul de date dintre ele și alte gadgeturi. Ceea ce tu trebuie să faci este să stabilești conexiunea respectivă din setările device-ului la care vrei să le folosești. Totul va fi foarte simplu, deoarece trebuie doar să cauți rețeaua și să activezi conexiunea.
Toate instrucțiunile legate de pairing le vei primi în manualul de utilizare care vine la pachet cu căștile pe care le vei comanda.
După ce ai conectat căștile la dispozitivul dorit, te vei putea bucura de sunetul redat și vei putea controla prin atingere anumite funcții. Căștile vor trebui alimentate cu energie atunci când bateria se termină, așadar să ai în vedere acest aspect.
Tipuri de căști Bluetooth
Înainte de a te hotărâ ce căști vreii să cumperi, trebuie să ai în vedere faptul că variantele Bluetooth sunt la fel de diverse ca și cele cu fir. Vei avea la dispoziție trei tipuri principale;
- Over-ear – căștile over-ear sunt acele modele mai mari, voluminoase, care acoperă complet urechea. Ele oferă o calitate audio superioară, izolează foarte bine zgomotele din exterior și sunt foarte confortabile. Aceste tipuri de căști sunt folosite de regulă de către cei care lucrează în studiouri de înregistrări, de către profesioniști, dar sunt întâlnite bineînțeles și la iubitorii de muzică.
- On-ear – aceste căști sunt acele modele care vin plasate peste urechi, dar nu le acoperă în totalitate. Ele nu sunt la fel de mari ca variantele over-ear, dar nici la fel de mici precum cele care se introduc în urechi. Au însă un design plăcut, compact, oferă o calitate a sunetului bună și sunt confortabile.
- In-ear – căștile in-ear sunt variante de mici dimensiuni, care se introduc în canalul auditiv și care sunt apreciate pentru faptul că: sunt portabile, au o calitate a sunetului foarte bună, au prețuri accesibile și de multe ori sunt rezistente chiar și la apă.
Ce alegi în final? Ce crezi că ți se potrivește cel mai bine. Analizează toate variantele disponibile și alege căștile cele mai confortabile pentru tine.
Criterii de selecție pentru căști Bluetooth
În momentul în care dorești să achiziționezi căști Bluetooth este important să urmărești o serie de criterii de selecție, deoarece astfel vei cumpăra informat și nu vei scăpa nici un detaliu care contează.
- Evaluarea nevoilor tale personale
Înainte de toate trebuie să te gândești pentru ce anume vei folosi respectivele căști. Acest lucru te va ajuta să știi cât de performante trebuie să fie, de ce claritate a sunetului ai nevoie. Totodată, evaluează totul și în funcție de bugetul pe care îl ai disponibil, dar și de tipurile de căști pe care ți le dorești.
În momentul în care știi ce nevoie ai și cam în ce buget vrei să te încadrezi, totul va începe să prindă contur.
- Tipuri de căști Bluetooth disponibile
Despre acest aspect am vorbit ceva mai detaliat mai sus. Ideea este simplă, există în principal trei tipuri de căști Bluetooth, la fel ca și la modelele cu fir, de altfel, iar ceea ce tu ai de făcut este să alegi modelul care îți place mai mult și care ți se pare mai confortabil.
De exemplu, sunt persoane care nu agrează să folosească modele over-ear în căldura toridă a verii sau persoane care simt disconfort în momentul în care folosesc variante in-ear. Vestea bună este că sunt o mulțime de produse din care ai de unde alege, pentru a fi totul perfect pentru tine.
- Calitatea sunetului și tehnologia de anulare a zgomotului
Calitatea sunetului este fără doar și poate cel mai important aspect. Degeaba cumperi cele mai frumoase și mai confortabile căști, dacă sunetul nu este redat în modul dorit de tine. Din fericire, aceste device-uri vin cu drivere și tehnologii audio din ce în ce mai performante, care promit un sunet clar și puternic, pentru a te bucura de cea mai plăcută experiență posibilă.
În ceea ce privește anularea zgomotului de fundal, aceasta este posibilă grație tehnologiei ANC, care detectează astfeld e sunete, le izolează și îți oferă în final un conținut audio de cea mai bună calitate.
Cum îți dai seama dacă ai ales căști care au această tehnologie încorporată? Ei bine, la detaliile produsului va fi specificat faptul că anulează zgomotele de fundal.
Multe modele de căști permit și setări suplimentare în această privință, în sensul că poți să alegi dacă vrei să fie sau nu anulat zgomotul de fundal, funcție foarte importantă mai ales atunci când mergi pe stradă și vrei să asculți muzică la căști. Anulând această funcție poți fi mai atent la ce se întâmplă și în jur și poți evita la timp anumite pericole.
- Durata bateriei și timpul de încărcare
Căștile Bluetooth sunt variante fără fir, care funcționează cu ajutorul unor acumulatori reîncărcabili. De regulă, durata de viață a bateriei la astfel de device-uri este cuprinsă între 4 și 12 ore de redare continuă, dar mai sunt bineînțeles și excepții.
Durata de viață a bateriei poate varia foarte mult în funcție de volumul la care asculți conținutul dorit, de funcțiile pe care le utilizezi sau de temperatura ambientală. Sunt și modele care au funcții speciale de economisire a bateriei, iar acest lucru ar putea să ajute la un moment dat.
În ceea ce privește timpul de încărcare, de cele mai multe ori un ciclu complet poate dura între 1 și 3 ore, în funcție de cât de mare este acumulatorul, dar și de funcții precum încărcare rapidă.
- Conectivitate și compatibilitate
Pentru a te putea bucura de utilizarea unor căști Bluetooth, acestea trebuie să fie compatibile cu device-ul la care le vei folosi. Mai exact, gadgetul respectiv trebuie să ofere posibilitatea conexiunilor Bluetooth.
Atenție însă, deoarece există modele mai vechi de dispozitive care au versiuni Bluetooth mai vechi de 5.0 și în astfel de cazuri pot exista probleme de compatibilitate.
Totodată, ai în vedere și faptul că o conexiune Bluetooth este limitată pe o anumită distanță, deci, ai grijă la acest aspect pentru a nu avea probleme cu semnalul în timpul redării.
- Confort și design
Aceste două aspecte sunt pur subiective și fiecare persoană trebuie să aleagă în funcție de ce i se potrivește cel mai bine și de ce îi place. Unele persoane se simt foarte confortabil folosind căști in-ear, altele doar dacă utilizează modele over-ear, unele vor căști negre, altele roșii sau albe și așa mai departe.
Gama de produse este însă suficient de variată pentru a alege ceva fix pe placul tău și pentru a fi mulțumit/ă în totalitate cu alegerea făcută.
- Rezistența la apă și durabilitatea
Dacă vrei să te bucuri pentru cât mai mult timp de căștile pe care le achiziționezi, acestea trebuie să fie cât mai durabile și rezistente. Acum, în mod deosebit ne vom referi la rezistența la apă, care se măsoară în conformitate cu standardele IP – Ingress Protection.
Cel mai frecvent vom întâlni următoarele clase de protecție: IPX4 sau IPX5 – căștile vor fi rezistente la stropirea cu apă, dar și la transpirație; IPX6 sau IPX7 – căștile vor rezista la jeturi mai puternice de apă, dar și la scufundări pentru o scurtă perioadă de timp; IPX8 – căștile sunt foarte bine realizate, etanșe, și rezistente chiar și la scufundări pentru o durată mai mare de timp.
- Funcții suplimentare și control
La fel cum se întâmplă în cazul tuturor gadgeturilor moderne, și căștile Bluetooth vin la pachet cu o serie de funcții suplimentare și de control care îmbunătățesc experiența utilizatorilor:
- ANC sau anularea zgomotului de fundal (pentru o experiență audio cât mai calitativă);
- mod ambiental (pentru momentele în care vrei să poți să auzi ce se întâmplă în jurul tău);
- asistență vocală (pentru a controla mai ușor anumite funcții);
- control tactil (pentru a avea la îndemână comenzile uzuale).
- Bugetul disponibil
Bugetul disponibil este un criteriu de selecție deosebit de important și trebuie stabilit clar de la bun început, pentru a ști după ce să te uiți apoi. Sunt căști Bluetooth de calitate medie, care costă chiar și până în 100 lei, dar și variante foarte performante, care pot depăși chiar și 5.000 lei.
Dacă vrei să cumperi căști de calitate, dar la prețuri mai mici, atunci urmărește ofertele și ia în calcul chiar și varianta de a cumpăra un produs resigilat.
- Opinii și recenzii ale utilizatorilor
Dacă ai stabilit bugetul și caracteristicile dorite, dar tot nu știi exact ce să cumperi, urmărește cu atenție și părerile cumpărătorilor online care au achiziționat produsul dorit de tine. Așa îți vei putea da seama mult mai ușor dacă vrei sau nu cu adevărat o anumită pereche de căști.
Probleme comune ale căștilor Bluetooth
Utilizatorii de căști Bluetooth se confruntă frecvent cu o serie de probleme ce pot fi rezolvate destul de simplu. Este bine să le cunoști în eventualitatea în care le întâmpini și tu la un moment dat.
- Probleme de conectivitate
Dacă nu reușești să conectezi căștile la device-ul dorit, acest lucru poate fi din mai multe cauze, motiv pentru care este necesar să faci o serie de verificări: vezi dacă bateria nu este descărcată, verifică să nu fie între device-uri o distanță mai mare decât cea specificată de producător, verifică să existe o conexiune Bluetooth activă pe gangetul la care vrei să conectezi căștile.
Problemele de conectivitate mai pot să apară și dacă nu există compatibilitate între cele doua device-uri, dacă sunt defecțiuni la nivel de soft sau pur și simplu din cauza unei erori ce necesită o simplă restartare.
- Sunet întrerupt sau întârziat
În cazul în care problema cu care te confrunți este legată de sunet, mai exact de faptul că se aude întrerupt sau întârziat, o posibilă cauză ar putea fi interferențele. Asigură-te de faptul că nu ești într-un mediu extrem de populat din acest punct de vedere. Totodată, ai grijă să respecți și distanța specificată de producător între căști și device-ul respectiv.
Sunetul mai poate fi întrerupt și de bateria descărcată, problemlele legate de soft sau codec, dar și de anumite probleme de hardware care necesită asistența service-ului.
- Durată scurtă a bateriei
Dacă observi că bateria la căștile tale ține din ce în ce mai puțin, o posibilă cauză ar putea fi uzura dată de utilizarea intensivă. Acest lucru este ceva absolut normal dacă folosești deja de ceva timp respectivele căști. Dacă abia ce le-ai cumpărat și ai astfel de probleme, este posibil să fie o defecțiune din fabrică și va trebui să contactezi magazinul de la care le-ai cumpărat.
Problemele legate de durata bateriei mai pot să apară și în cazul în care folosești un soft mai vechi sau dacă ai căștile conectate la mai multe device-uri.
- Probleme de încărcare
În cazul în care nu reușești să îți mai încarci căștile încearcă în primul rând să găsești o metodă prin care să îți dai seama dacă încărcătorul funcționează în parameti normali. Dacă totul este bine din acest punct de vedere verifică portul de încărcare pentru a vedea dacă totul este în regulă. Uneori pot să pătrundă anumite particule care în timp se adună și pot da probleme la alimentarea cu energie.
- Probleme cu butoanele și comenzi tactile
Dacă deții căști cu butoane tactile și observi că la un moment dat ceva nu mai funcționează în parametri, cauzele pot fi mai multe: murdărie pe suprafața tactilă, baterie aproape de descărcare sau erori temporare ce pot fi remediate printr-un restart. Dacă nimic nu funcționează, va fi nevoie să contactezi un service.
Sperăm că ți-au fost de ajutor acest text și că ai reușit să îți dai seama ce nu funcționează la căștile tale.
Căștile Bluetooth sunt device-uri care merită atenția ta, motiv pentru care poate este momentul să iei în serios o astfel de achiziție. Așadar, stabilește un buget, gândește-te la ce tipuri de căști dorești și începe să le cauți în conformitate cu criteriile care contează cel mai mult pentru tine.