miercuri, 22 mai 2024

Cum aleg un laptop de gaming pentru a avea parte de o experiență cât mai eficientă

Share

Când vine vorba de gaming, jucătorii au nevoie de laptopuri speciale, care să facă față cerințelor impuse de jocuri. Acestea sunt realizate în așa fel încât să fie cât mai eficiente și să ofere o experiență cât mai plăcută.

Vrem ca în cele ce urmează să îți vorbim despre aceste dispozitive, mai exact să îți spunem ce sunt ele, de ce sunt necesare și cum trebuie alese

Ce este un laptop de gaming

Un laptop pentru gaming este un device conceput în mod special pentru a face față performanțelor cerute de jocurile video. De regulă, aceste modele vin cu o serie de caracteristici precum:

 • procesor puternic;
 • memorie RAM mare;
 • placă video dedicată;
 • ecran de înaltă calitate;
 • sistem de răcire eficient;
 • conectivitate variată;
 • tastatură iluminată.

Aceste device-uri sunt în același timp și foarte atractive, moderne, cu iluminar RGB și tot felul de personalizări, însă, ceea ce primează este performanța în gaming.

De ce am nevoie de un laptop special pentru gaming

Dacă nu te pricepi prea bine în ceea ce privește gamingul, probabil te întrebi de ce ai avea nevoie de un device dedicat pentru gaming. Ei bine, asta se întâmplă deoarece laptopurile create în acest scop sunt capabile să ruleze jocurile la o calitate superioară, astfel încât să nu ai parte de blocaje care să îți afecteze experiența în joc. 

Laptopurile de gaming au nevoie de procesoare puternice, care să fie capabile să ruleze fără blocaje, fără întârzieri, care să poată da performanțe chiar și la o utilizare intensivă. 

Totodată, ai nevoie de un laptop de gaming și pentru placa video a acestor device-uri. Aceasta este necesar să fie una dedicată, deoarece aceasta pe lângă faptul ca oferă performanțe bune și reduce sarcina procesorului central, oferă și stabilitate, durabilitate și posibilitatea de a fi actualizată.

Cum aleg un laptop de gaming

Achiziționarea unui laptop de gaming nu este foarte simplă, mai ales dacă ești la prima experiență de acest gen. Iată care sunt cele mai importante criterii pe care trebuie să le iei în calcul:

 • Procesorul

Aceasta este una dintre cele mai importante componente ale unui computer, deoarece procesorul este considerat a fi creierul întregului sistem. Cu cât acesta este mai performant, cu atât și jocurile vor rula mai bine, fără blocaje. 

Având în vedere avansul tehnologiei, cel mai bine ar fi să investești într-un procesor cel puțin i7 sau Ryzen 7, deoarece acestea vin cu o frecvență foarte bună și multe nuclee, ceea ce promite o procesare rapidă, experiență multitasking îmbunătățită, utilizarea fluentă a jocurilor, procesarea rapidă a fișierelor sau posibilitatea alegerii unor opțiuni de grafică dezvoltate. 

 • Placa video

Laptopurile de gaming performante vin cu placă video dedicată, ceea ce înseamnă că aceasta nu depinde de procesor. Ea poate fi schimbată cu ușurință când apar defecțiuni sau îmbunătățiri și are marele avantaj al faptului că preia sarcinile grafice ale procesorului, acesta putând rula la performanțe foarte bune. 

Placa video este bine să fie dedicată și pentru a reda conținutul la o calitate superioară, pentru a permite rularea de conținut VR, dar și pentru a fi utilizată la alte sarcini grafice intensive, cum ar fi editare video, grafică, randări, modelări 3D etc. 

 •  Memorie RAM

Și memoria RAM contribuie la performanțele unui laptop de gaming, ajutând la o rulare rapidă, fără blocaje. Dacă vrei să achiziționezi un model de laptop cât mai performant, îndreaptă-ți atenția spre modele care au cel puțin 16 GB RAM.

Tot legat de această memorie mai este și viteza ei, care cu cât e mai mare cu atât permite un transfer de date mai rapid, dar și configurările dual-channel, care presupun existența a două module RAM, ceea ce înseamnă o lățime mai mare a benzii pentru transfer. 

 • Ecranul

Conținutul jocurilor este redat pe ecran, motiv pentru care acesta joacă un rol deosebit de important. În primul rând contează foarte mult rata de reîmprospătare, care se exprima în hertz (Hz). La variantele de gaming aceasta trebuie să fie de cel puțin 120 Hz, iar jucătorii profesioniști folosesc chiar 240 Hz sau mai mult. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât ritmul de joc va fi mai rapid și imaginile vor fi mai fluide. 

În al doilea rând contează foarte mult și dimensiunea ecranului. Gamerii își doresc experiențe cât mai interesante pe ecrane cât mai mari, motiv pentru care merg pe variante de cel puțin 17 inchi. Depinde însă de preferințele fiecărei persoane.

 • Sistem de răcire

Laptopurile de gaming pot degaja multă căldură în timpul utilizării, motiv pentru care sistemul de răcire este foarte important. Acesta trebuie să fie foarte eficient și să permită menținerea unor temperaturi corespunzătoare. 

Urmărește ca device-ul pe care îl achiziționezi să aibă ventilație corespunzătoare. Aceasta este asigurată de ventilatoarele incorporate (urmărește să existe măcar două astfel de componente), dar și de orificiile de aerisire plasate în zone cât mai bune (sus, jos).

Totodată, pentru a te asigura că laptopul tău va funcționa cât mai bine și nu se va înfierbânta excesiv, trebui să îi asiguri periodic și o curățare corespunzătoare, deoarece praful poate afecta întregul sistem.

 • Conectivitate
Conectivitate

Sursa foto

Conectivitatea este foarte importantă și ea când aducem în discuție laptopurile de gaming. Este necesar să existe cât mai multe opțiuni care să îți permită să te conectezi la Internet, dar și la tot felul de gadgeturi și componente periferice. 

Înainte de toate, asigură-te că vei avea posibilitatea unei rețele stabile atât prin wi-fi cât și prin cablu, dar și că ai posibilitatea de a conectat tot felul de device-uri prin intermediul tehnologiei Bluetooth. 

Apoi, foarte mult contează să ai cât mai multe porturi USB, HDMI, jack audio, slot pentru card și alte astfel de orificii care te vor ajută să te bucuri de o experiență cât mai plăcută și diversă.

 • Portabilitate

Din moment ce dorești un laptop de gaming, nu un desktop, probabil faci această alegere pentru că dorești să ai parte de portabilitate. Aceasta este dată în general de dimensiunile și greutatea dispozitivului, însă, încearcă să nu acorzi chiar atât de multă importanță acestora. De ce spunem asta? Pentru că un laptop de gaming, oricât ar fi de mare, nu va fi dificil de transportat. Nu e ca un model de business pe care trebuie să îl porți în permanență cu tine. 

Ce vrem să spunem de fapt este să nu faci rabat de la alte caracteristici mai importante pentru a avea un model foarte subțire și ușor.

Apoi, portabilitatea poate fi dată și de capacitatea bateriei. Dacă vrei să poți folosi laptopul pentru cât mai mult timp fără conexiune la rețea, vei avea nevoie de o capacitate a bateriei generoasă.

 • Preț

Prețul unui laptop de gaming este mai ridicat decât al unuia clasic, folosit zilnic sau pentru diverse afaceri. De regulă, pentru modele cu performanțe bune, se pornește de la circa 5000 lei. Da, vei găsi și variante mai ieftine sub denumirea de „laptop de gaming”, dar nu vor oferi o experiență foarte plăcută și eficientă. 

Așadar, dacă vrei un laptop de gaming, alocă un buget realist, apoi începe să cauți un model suficient de performant pentru nevoile tale.

Citește mai mult

Alte articole